5 webdesign trends in 2023

website

Update: 7 januari 2023

Een persoonlijk ontwerp

Het belang van onderscheidende beelden en teksten wordt groter. Klanten willen een band opbouwen met een merk en bedrijf. Dat kan beter met eigen, unieke content. Teksten worden persoonlijker en minder zweverig. Foto’s worden doelbewuster gekozen en zijn bij voorkeur van eigen hand.

Bij een persoonlijke, aantrekkelijke website hoort ook een goede gebruikerservaring. Een snelle website speelt daarin een belangrijke rol. Zoekmachines nemen dit mee in hun algoritme om te bepalen hoe hoog je site getoond wordt in de zoekresultaten. Deze weging wordt steeds zwaarder en daardoor belangrijker. Dit zal het gebruik van Flat Design en Illustraties stimuleren.

Flat design met goed gekozen kleurpaletten

Een platte, minimalistische stijl is al jaren populair. De indelingen zullen wat speelser worden. De focus zal meer gaan liggen op kleurpaletten, oftewel kleurencombinaties die goed bij elkaar passen. Hiermee kun je heel goed sfeer en eenheid creëren. Dit kunnen krachtige kleuren zijn maar ook zachte pasteltinten.

Illustraties en 3d models

Illustraties kunnen heel sprekend zijn en lenen zich goed voor snelle laadtijden. Dit geldt ook voor geanimeerde illustraties en logo’s. Het bestandsformaat SVG en animated SVG zal vaker toegepast worden.Het gebruik van 3D models is waarschijnlijk een trend die we vaker terug gaan zien. Het lijkt een goede middenweg te zijn tussen een tekening en een foto.

Speelse layouts en typografie

Creativiteit is en blijft belangrijk. Pagina’s zullen speelser en a-symmetrisch ingedeeld worden. Een ontwerp hoeft niet recht en voorspelbaar te zijn. Het moet wel logisch en samenhangend zijn. Bij titels zullen we vaker grote en creatieve lettertypes tegenkomen. De focus zal vooral gaan liggen op het Hero gedeelte van een site, oftewel het eerste gedeelte van een site dat je ziet als het geladen is.

Parallax Scrolling

Lagen en elementen kunnen tijdens het scrollen met verschillende snelheden bewegen. Het zorgt voor meer diepte en beleving. Dit zogenaamde Parallax Effect is al jaren populair en die trend zal doorgezet worden. Ontwikkelaars blijven zoeken naar manieren om dit effect creatief en vernieuwend toe te passen.