De valkuilen van het zelf maken van je logo, reclamemateriaal en website voor ondernemers

logo website branding

Update: 11 augustus 2023

Als ondernemer wil je graag grip hebben op elk aspect van je bedrijf. Het ontwerpen van je eigen logo, reclamemateriaal en website lijkt dan ook een slimme zet. Maar pas op, er zijn vele valkuilen waar je als ondernemer in kunt stappen als je denkt dat je dit zelf kunt doen.

Deze blog bespreekt de belangrijkste valkuilen van het zelf ontwerpen van je logo, reclamemateriaal en website als ondernemer. Daarnaast wordt uitgelegd waarom het de investering waard kan zijn om een professional in te huren en hoe het zelf willen ontwerpen tot frustraties kan leiden.

Geen professionele uitstraling

Het ontwerpen van een logo, reclamemateriaal en website is een vak apart en vergt meer dan alleen creativiteit. Om een professionele uitstraling te creëren die past bij de merkidentiteit, zijn kennis en ervaring onmisbaar. Zelf aan de slag gaan kan riskant zijn, omdat je al snel teveel gefocust bent op één idee of niet stilstaat bij hoe het overkomt bij anderen. Hierdoor loop je het risico op een negatieve eerste indruk bij potentiële klanten.

Tijdsintensief

Als ondernemer heb je vaak genoeg andere taken die prioriteit hebben en het ontwerpen van logo’s, reclamemateriaal en websites is een tijdrovend proces. Door zelf aan de slag te gaan met ontwerpen, verlies je kostbare tijd die je beter had kunnen besteden aan taken waar je echt goed in bent.

Niet passend bij jouw doelgroep

Als je zelf ontwerpt, loop je het risico dat het ontwerp niet past bij jouw doelgroep. Het is belangrijk om jouw doelgroep te begrijpen en een ontwerp te maken dat hen aanspreekt. Dit is moeilijk als je niet voldoende ervaring hebt in het ontwerpen voor specifieke doelgroepen.

Geen onderscheidend vermogen

Een goed ontwerp onderscheidt zich van de concurrentie en laat zien waar jouw bedrijf voor staat. Als je zelf ontwerpt, is de kans groot dat het ontwerp niet onderscheidend genoeg is. Dit kan ervoor zorgen dat jouw bedrijf niet opvalt tussen de concurrentie. Een professionele ontwerper heeft kennis van de laatste ontwikkelingen in de markt en beschikt over een grafische achtergrond.

Duurder dan uitbesteden

Hoewel het zelf ontwerpen van jouw logo, reclamemateriaal en website op het eerste gezicht goedkoper lijkt, kan het in werkelijkheid juist duurder zijn dan het uitbesteden. Als je zelf ontwerpt, moet je vaak investeren in software en apparatuur. Daarnaast kan het zijn dat je ontwerp niet aan de vereisten voldoet en je het ontwerp moet laten aanpassen, wat extra kosten met zich meebrengt.

Het uitbesteden van het ontwerp van jouw logo, reclamemateriaal en website kan in veel gevallen een betere keuze zijn. Een professioneel ontwerp zal je helpen om een goede eerste indruk te maken, jouw doelgroep aan te spreken en op te vallen tussen de concurrentie. Het bespaart je ook tijd en kan uiteindelijk zelfs kostenbesparend zijn.