Het belang van kleur voor je huisstijl

logo huisstijl website

Update: 23 december 2022

Voor de gewenste uitstraling is het kiezen van de juiste kleuren essentieel. Het is een goede zet om een hoofdkleur te kiezen met daarnaast kleuren die er goed bij passen. Dat kunnen kleuren zijn die dicht bij elkaar liggen maar ook contrasterende kleuren. Met zo’n kleurenpalet heb je een gevarieerde set aan kleuren voor je communicatie uitingen.

Drietal kleuren kleurenwiel

Welke kleuren passen bij elkaar?

Met Adobe’s kleurenwiel kun je experimenteren met kleurencombinaties. Het samenstellen van een kleurenpalet (ook wel kleurenschema genoemd) kan op basis van verschillende uitgangspunten, zoals:

Analoge kleuren

Als je een hoofdkleur wilt versterken dan kun je kiezen voor ondersteunende kleuren die zich naast elkaar bevinden op het kleurenwiel.

Complementaire kleuren

Wil je een kleurencombinatie met een aantrekkelijk contrast dan kun je kiezen voor kleuren die tegenover elkaar staan op het kleurenwiel.

Drie kleuren

Voor een kleurenpalet met een levendige harmonie kun je kiezen voor 3 kleuren die op gelijke afstand van elkaar staan op het kleurenwiel.

Betekenis en gevoel

Kleuren maken emoties los en dat heeft invloed op de herkenning van je merk. Warme kleuren roepen een ander gevoel op dan koele kleuren. Felle kleuren komen anders over dan zachte kleurtinten.

RoodWarmte, passie, woede en gevaar
OranjeVriendelijk, speels, actief en positief
GeelPositief, energiek, opvallend en vriendelijk
GroenGroei, stabiliteit, duurzaam en loyaliteit
BlauwBetrouwbaar, helder en intelligentie
PaarsDeftig, nostalgisch, magisch en mysterieus
RozeLiefde, onschuldig en optimisme
ZwartSterk, zelfverzekerd en deftig
WitEenvoudig, schoon en puur
GrijsStabiel en neutraal
ZilverModern, technologie en magisch
GoudWarmte, succes, kwaliteit en chique
BruinAarde, eerlijk en organisch

Kleur, vorm en typografie

Naast het kleurgebruik spelen vormen en typografie ook een belangrijke rol. Met elke kleur, lettertype en vorm maak je namelijk een associatie. Een ervaren ontwerper maakt hieruit de juiste keuze.