Het belang van kleur voor je huisstijl

logo huisstijl website

Update: 21 april 2023

De kleuren die je kiest voor je huisstijl zijn van groot belang voor de uitstraling en herkenbaarheid van je bedrijf. Kleuren hebben namelijk een sterke psychologische impact op ons. Ze kunnen emoties oproepen en bepaalde associaties oproepen. Daarom is het belangrijk om goed na te denken over de kleuren die je gebruikt in je huisstijl.

Allereerst moet je bedenken wat voor gevoel je wilt oproepen bij je doelgroep. Wil je bijvoorbeeld een zakelijke en professionele uitstraling hebben of juist een speelse en creatieve uitstraling? Voor een zakelijke uitstraling kun je bijvoorbeeld kiezen voor blauw of grijs, terwijl rood of geel juist een speelsere uitstraling hebben.

Naast de emoties die kleuren oproepen, hebben ze ook een praktisch aspect. Zo kan het gebruik van contrastrijke kleuren bijvoorbeeld helpen om belangrijke informatie op te laten vallen. Daarnaast is het belangrijk om te bedenken dat kleuren er op verschillende apparaten anders uit kunnen zien. Het is dus belangrijk om de kleuren in verschillende omgevingen te testen voordat je definitief een keuze maakt.

Als je eenmaal de kleuren voor je huisstijl hebt gekozen, is het belangrijk om deze consistent te gebruiken op al je uitingen. Zo wordt je herkenbaarheid vergroot en zorg je voor een professionele uitstraling. Door het gebruik van kleur goed te overwegen en consistent toe te passen in je huisstijl, kun je een sterke indruk maken op je doelgroep en je merk onderscheiden van concurrenten.

Drietal kleuren kleurenwiel

Welke kleuren passen bij elkaar?

Om de gewenste uitstraling te bereiken, is het cruciaal om de juiste kleuren te kiezen voor je communicatie-uitingen. Het is aan te raden om een hoofdkleur te selecteren en deze te combineren met andere kleuren die goed bij elkaar passen. Dit kunnen kleuren zijn die dicht bij elkaar liggen, maar ook contrasterende kleuren. Door zo’n kleurenpalet te gebruiken, heb je een gevarieerde set van kleuren voor je ontwerpen.

Met behulp van Adobe’s kleurenwiel kun je experimenteren met verschillende kleurencombinaties. Er zijn verschillende uitgangspunten om een kleurenpalet te selecteren, zoals:

Analoge kleuren

Als je een hoofdkleur wilt versterken dan kun je kiezen voor ondersteunende kleuren die zich naast elkaar bevinden op het kleurenwiel.

Complementaire kleuren

Wil je een kleurencombinatie met een aantrekkelijk contrast dan kun je kiezen voor kleuren die tegenover elkaar staan op het kleurenwiel.

Drie kleuren

Voor een kleurenpalet met een levendige harmonie kun je kiezen voor 3 kleuren die op gelijke afstand van elkaar staan op het kleurenwiel.

Betekenis en gevoel

Kleuren maken emoties los en dat heeft invloed op de herkenning van je merk. Warme kleuren roepen een ander gevoel op dan koele kleuren. Felle kleuren komen anders over dan zachte kleurtinten.

RoodWarmte, passie, woede en gevaar
OranjeVriendelijk, speels, actief en positief
GeelPositief, energiek, opvallend en vriendelijk
GroenGroei, stabiliteit, duurzaam en loyaliteit
BlauwBetrouwbaar, helder en intelligentie
PaarsDeftig, nostalgisch, magisch en mysterieus
RozeLiefde, onschuldig en optimisme
ZwartSterk, zelfverzekerd en deftig
WitEenvoudig, schoon en puur
GrijsStabiel en neutraal
ZilverModern, technologie en magisch
GoudWarmte, succes, kwaliteit en chique
BruinAarde, eerlijk en organisch

Kleur, vorm en typografie

Naast het kleurgebruik spelen vormen en typografie ook een belangrijke rol. Met elke kleur, lettertype en vorm maak je namelijk een associatie. Een ervaren ontwerper maakt hieruit de juiste keuze.

Kortom, kleurgebruik is van groot belang in reclame-uitingen. Het kan de boodschap versterken, de aandacht trekken en een positieve uitstraling geven. Door bewust te kiezen voor de juiste kleuren en kleurenschema’s kan een reclame-uiting nog effectiever worden.