Het belang van SEO voor afbeeldingen op je website

website SEO

Update: 3 juli 2023

Het is niet alleen belangrijk om de tekst op je website te optimaliseren voor zoekmachines, maar ook de afbeeldingen. Dit wordt “Images SEO” genoemd en het heeft meerdere voordelen. Door de juiste zoekwoorden aan afbeeldingen toe te voegen, kun je je pagina’s en website verbeteren in de ranking. Bovendien worden je afbeeldingen weergegeven in Google Afbeeldingen en zoekresultaten.

Waarom afbeeldingen belangrijk zijn voor Google

Maar waarom vindt Google afbeeldingen op een pagina zo belangrijk? Het antwoord is simpel: ze zorgen ervoor dat de tekst beter begrepen wordt, maken de pagina aantrekkelijker en zorgen ervoor dat bezoekers langer geïnteresseerd blijven in de content. Daarom is het raadzaam om afbeeldingen toe te voegen aan je website, maar welke afbeeldingen zijn het beste?

Volgens Google zijn gewone afbeeldingen interessanter dan achtergrondafbeeldingen. Gewone afbeeldingen verduidelijken namelijk de content, terwijl achtergrondafbeeldingen vaak als design element worden gebruikt.

Een bijkomend voordeel van het optimaliseren van afbeeldingen voor SEO, ofwel “Images SEO”, is dat deze afbeeldingen ook worden weergegeven in zoekresultaten. Bij webshops zie je vaak eerst een rij met Google Shopping en daarna Google Afbeeldingen boven de reguliere zoekresultaten. Dit biedt gebruikers de mogelijkheid om snel en gemakkelijk te vinden wat ze zoeken.

Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat de bestandsnaam van de afbeelding en de alt-tag relevante zoekwoorden bevatten die de inhoud van de afbeelding en de pagina beschrijven. Op deze manier kun je niet alleen je website aantrekkelijker maken, maar ook beter vindbaar maken voor zoekmachines.

Met WordPress is het mogelijk om alt-teksten en titels toe te voegen aan afbeeldingen.

Zoekwoorden toevoegen aan je afbeeldingen

Om je afbeeldingen te optimaliseren voor zoekmachines en daarmee beter vindbaar te maken, is het belangrijk om de juiste zoekwoorden toe te voegen aan de afbeelding. Hier zijn een aantal tips:

  • Kies relevante zoekwoorden: Zorg ervoor dat de zoekwoorden die je aan je afbeeldingen toevoegt relevant zijn voor de content van je pagina. Dit zal de kans vergroten dat je afbeeldingen worden weergegeven in zoekresultaten voor relevante zoekopdrachten.
  • Gebruik een duidelijke bestandsnaam: Geef de afbeelding een duidelijke bestandsnaam die het onderwerp van de afbeelding beschrijft. Dit helpt zoekmachines om de inhoud van de afbeelding te begrijpen. In plaats van “afbeelding001.jpg” kun je beter een bestandsnaam gebruiken die beschrijft wat er op de afbeelding te zien is, zoals “rode-bloemen-in-achtertuin.jpg”.
  • Optimaliseer de alt-tekst: De alt-tekst is de tekst die wordt weergegeven als een afbeelding niet kan worden geladen. Het is ook een belangrijk hulpmiddel voor zoekmachines om te begrijpen waar de afbeelding over gaat. Gebruik hier dus ook relevante zoekwoorden. Met een beheersysteem zoals WordPress kun je deze omschrijvingen eenvoudig toevoegen.
  • Gebruik afbeeldingen in de juiste context: Zorg ervoor dat de afbeeldingen die je gebruikt relevant zijn voor de content op de pagina en de bezoekerservaring verbeteren.

Door deze stappen te volgen, kun je je afbeeldingen optimaliseren voor zoekmachines en ervoor zorgen dat ze beter worden weergegeven in zoekresultaten voor relevante zoekopdrachten.

Ontdek hoe je je website optimaal maakt voor zowel bezoekers als zoekmachines en haal het beste uit je website. Lees meer over website optimalisatie.