Je website analyseren met Google Pagespeed

website wordpress SEO

Update: 21 april 2023

Een snelle website is cruciaal. Bezoekers haken snel af als een website traag is. Daarnaast waardeert Google snelle en toegankelijke websites. Het heeft invloed op je online vindbaarheid en zichtbaarheid.

Je kunt op verschillende manieren je website versnellen. Een goede tool om je site te analyseren is Google PageSpeed Insights.

Google PageSpeed Insights

Google PageSpeed Insights is een gratis online tool van Google die de snelheid van je website analyseert en inzicht geeft in verschillende aspecten die van invloed zijn op de snelheid, zoals afbeeldingsgrootte, browsercaching en optimalisatie van CSS- en Javascript-bestanden. Pagespeed genereert vervolgens een score voor de snelheid van je website, waarbij een hogere score betekent dat je website sneller laadt.

Website analyseren en versnellen met Google PageSpeed Insights

Na een analyse krijg je een rapport te zien met verbeterpunten waar een website ontwikkelaar mee uit de voeten kan. Deze aanbevelingen kunnen bijvoorbeeld zijn om afbeeldingen te optimaliseren, browsercaching in te schakelen of het gebruik van externe scripts te verminderen.

  • Implementatie browser caching
  • Snelheid verbeteren van de hosting partij
  • Focus leggen op content boven de vouw
  • Afbeeldingen en scripts later inladen die niet meteen nodig zijn
  • Moderne bestandsformaten gebruiken zoals WebP en SVG
  • Code, CSS en JS verkleinen en samenvoegen

Een aantal zaken zijn wat eenvoudiger om zelf te doen, zoals:

  • Omschrijvingen toevoegen aan afbeeldingen (alt tags)
  • Ongebruikte plugins uitschakelen

Conclusie

Google Pagespeed is een krachtige tool waarmee je de snelheid en prestaties van je website kunt analyseren en verbeteren. Het gebruik van deze tool kan bijdragen aan een betere gebruikerservaring en hogere positie in de zoekresultaten. Door regelmatig je website te analyseren met Google Pagespeed kun je ervoor zorgen dat je website snel en efficiƫnt blijft laden voor je bezoekers.