Je website beheren met WordPress

website wordpress

Update: 13 januari 2023

Met WordPress kun je eenvoudig je website beheren. WordPress wordt wereldwijd veelvuldig gebruikt en het staat bekend om zijn snelheid en gebruiksvriendelijkheid.

De bouwstenen van WordPress:

  • Editor
  • Plugins
  • Thema’s

Editor

WordPress heeft een eigen visuele editor (pagebuilder) waarmee je een pagina kunt opmaken. Je kunt een pagina indelen en vullen aan de hand van blokken. Je kunt rijen en kolommen toevoegen en losse blokken hier aan toevoegen. Bij blokken kun je bijvoorbeeld denken aan: Titels, paragrafen, knoppen en afbeeldingen.

Hieronder zie je een afbeeldingsblok met eronder 2 kolommen. In de linkerkolom zie je een titel en in de rechterkolom een tekstblok met knoppen.

Blokken

Met blokken kun je een stukje functionaliteit toevoegen aan een pagina. Je kunt deze op de gewenste plek plaatsen en bijwerken. Dit kan tekst zijn, maar ook losse afbeeldingen en fotogalerijen. De hoeveelheid blokken die gebruikt kunnen worden is afhankelijk van het thema.

Patronen en herbruikbare blokken

Blok patronen zijn voor-geconfigureerde blok lay-outs. Dit zijn bestaande blokkenstructuren die gebruikt kunnen worden.

Je kunt ook je eigen blokkenstructuren opslaan en ze opnieuw gebruiken. Selecteer daarvoor de aangemaakte blokken en kies voor “Aan herbruikbare blokken toevoegen”. Je kunt deze vervolgens gebruiken door een nieuw blok toe te voegen en te kiezen voor je eigen blokkenstructuur bij het onderdeel “Herbruikbare blokken”.

Plugins

Met plugins kun je extra functionaliteit toevoegen aan je website, denk bijvoorbeeld aan een contactformulier. Je kunt kiezen uit enorm veel plugins. Deze extra functionaliteit kun je vaak toevoegen met blokken. Zo kun je eenvoudig je website uitbreiden met nieuwe mogelijkheden.

Thema

Een thema is als het ware de schil van je website. Dit is het uiterlijk van de website met bijbehorende functionaliteit. Hiermee wordt bepaald hoe de inhoud opgemaakt moet worden. Als er een WordPress website voor je gebouwd wordt dan wordt er een thema gemaakt. Dit kan doorgaans alleen door een website ontwikkelaar gemaakt en aangepast worden.

Met WordPress heb je een krachtig beheersysteem in handen waarmee je goed uit de voeten kunt. Dankzij de uitgebreide beheermogelijkheden en de goede bouwkwaliteit kun je er zeker van zijn dat je lang plezier zult hebben van je website.