Milieuvriendelijk drukwerk: Kies voor een duurzame toekomst!

drukwerk

Update: 15 mei 2023

Als ondernemer wil je wellicht graag bijdragen aan een beter milieu en duurzamer ondernemen. Een van de manieren waarop je dit kunt doen, is door te kiezen voor klimaatneutraal drukwerk of waterloos drukken. Hoewel beide methoden gericht zijn op duurzaamheid, zijn er verschillen tussen de twee.

Klimaatneutraal drukken en waterloos drukken, wat is het verschil?

Klimaatneutraal drukwerk betekent dat er tijdens het drukproces geen extra CO₂-uitstoot vrijkomt. Dit wordt bereikt door de uitstoot die wel vrijkomt, te compenseren met bijvoorbeeld het aanplanten van bomen of het investeren in duurzame energieprojecten. Het resultaat is een drukwerkproduct dat geen negatieve impact heeft op het klimaat.

Waterloos drukken is een techniek waarbij er geen water wordt gebruikt in het drukproces. In plaats daarvan wordt er gebruik gemaakt van siliconenrubberen platen die de inkt opnemen en overbrengen op het papier. Hierdoor is er minder afval en worden er minder chemicaliën gebruikt dan bij traditionele druktechnieken. Het resultaat is een drukwerkproduct van hoge kwaliteit met minder milieueffecten.

Hoewel waterloos drukken niet automatisch betekent dat het klimaatneutraal is, kan het wel bijdragen aan duurzamer ondernemen en aan de reductie van de CO₂-uitstoot. Het kan ook een meerwaarde zijn voor bedrijven die duurzaamheid hoog in het vaandel hebben en hiermee willen adverteren.

Kies bewust voor milieuvriendelijk drukwerk

Allereerst kun je kiezen voor drukkers die deze mogelijkheden aanbieden. Er zijn steeds meer drukkerijen die hierin gespecialiseerd zijn en deze opties aanbieden. Daarnaast kun je ervoor kiezen om te investeren in duurzame energieprojecten of het aanplanten van bomen, om zo de CO₂-uitstoot van jouw bedrijf als geheel te compenseren.

Kortom, zowel klimaatneutraal drukwerk als waterloos drukken zijn belangrijke stappen richting duurzamer ondernemen. Ze dragen bij aan een beter milieu, versterken het imago van jouw bedrijf en helpen je om duurzame klanten aan je te binden. Kies daarom bewust voor klimaatneutraal drukwerk of waterloos drukken en draag bij aan een betere toekomst voor ons allemaal.