Tips voor resultaatgerichte en boeiende webpagina’s

website wordpress

Update: 20 april 2023

Als je een nieuwe website laat maken en deze zelf wilt beheren, zijn er een paar tips om ervoor te zorgen dat je pagina’s boeiend en effectief zijn:

Gebruik krachtige titels

Een pakkende titel prikkelt de nieuwsgierigheid en zet aan tot lezen. Een titel hoeft niet perse heel kort en bondig te zijn. Het mag ook een ietwat langere omschrijvende titel zijn, zolang het maar woorden zijn met toegevoegde waarde.

Schrijf met een doel

Wat wil je bereiken met je pagina? Werk duidelijk naar dat doel toe. Nadat je informeert, wil je graag bezoekers aanzetten tot actie. Prikkel de bezoekers waardoor ze graag met jou in zee gaan. Wees duidelijk met je titels en knoppen zoals “Download meteen onze brochure”. En in plaats van “Neem contact met ons op” kun je bijvoorbeeld aangeven waarom ze contact moeten opnemen.

Schrijf voor je doelgroep | No-nonsense

In het algemeen is mijn advies om webteksten luchtig te houden en dus niet onnodig moeilijk en technisch. Dat wil niet zeggen dat je in “Jip & Janneke”-taal je bezoekers moet toespreken. Probeer hierin een middenweg te vinden, zoals je wellicht ook doet tijdens een gesprek. Een uitzondering op de regel is als je doelgroep heel specifiek vraagt om diepere, informatieve en technische informatie. 

Laat ook overbodige woorden achterwege en verrijk je teksten. Zeg méér met minder woorden. Probeer teksten als “Wij zijn een expert” en “in het huidige digitale tijdperk” te vermijden, omdat het weinig toevoegt en de teksten onnodig lang maakt. Wees ook terughoudend met clichés.

Nieuwe website laten maken

Gebruik witregels en witruimte

Om teksten goed leesbaar en overzichtelijk te houden is het raadzaam om voldoende witregels te gebruiken, oftewel deel je teksten op in voldoende alinea’s.

Met witruimte wordt lege ruimtes bedoeld, verdeeld over de hele pagina. Dit oogt niet alleen rustig en mooi, maar je kunt daarmee ook visuele elementen versterken. Bij een goed grafisch ontwerp van de website wordt/is daar rekening mee gehouden.

Probeer ook lange zinnen te vermijden omdat die vaak lastiger zijn om te lezen. Ook al vind je je eigen teksten lekker lezen, dat hoeft voor een ander nog niet het geval te zijn. Deel lange zinnen op in korte zinnen. Het helpt ook om gebruik te maken van opsommingstekens, schuine en vet gedrukte teksten.

Wissel teksten af met afbeeldingen en animaties

Een lap tekst zonder afbeeldingen en animaties is niet uitnodigend om verder te lezen. Veel mensen scannen naar informatie en haken snel af als een pagina in 1 oogopslag te veel tekst bevat. Probeer voor de afwisseling afbeeldingen toe te voegen. Ook het gebruik van beweging en animaties is een goede manier om ons oerbrein te prikkelen. 

Bekijk je pagina ook eens op je mobiel. Een paragraaf met tekst kan op een mobiel namelijk veel meer schermruimte in beslag nemen dan je denkt.

Nieuwe folder laten ontwerpen
Kijk ook eens naar de indelingen van brochures en folders ter inspiratie

Hanteer verschillende indelingen

Een website pagina opmaken kan tegenwoordig heel goed met bijvoorbeeld de ingebouwde editor van WordPress. Je kunt hiermee verschillende layouts aanmaken door blokken toe te voegen aan kolommen en rijen. Speel met verschillende indelingen zodat een pagina aantrekkelijk blijft terwijl je scrollt. Wissel bijvoorbeeld een rij met 1 of 2 kolommen af met een rij van 3 kolommen en laat teksten en afbeeldingen inspringen.

Houd zoektermen in je achterhoofd | SEO

Bij het schrijven van teksten doe je er goed aan om woorden en woordcombinaties te gebruiken waarop men zoekt via zoekmachines. Dit bevordert de vindbaarheid van je site. Echter, dit mag niet ten koste gaan van de leesbaarheid van je teksten. De teksten moeten “natuurlijk” blijven om te lezen. Het advies is om er wél rekening mee te houden, maar forceer het gebruik van de trefwoorden niet.

Als je hulp nodig hebt bij het schrijven van webteksten of het verbeteren van de aantrekkelijkheid van je websitepagina’s, kan ik je daarbij helpen. Een voorbeeld hiervan is het toevoegen van eye-catchers op je website om de attentiewaarde te verhogen.