Sterke reclame campagnes en art direction

huisstijl branding drukwerk

Update: 30 september 2023

Een art director bedenkt creatieve marketingconcepten en is verantwoordelijk voor de uitstraling, boodschap en visuele presentatie van reclame-uitingen.

De specifieke rol van een art director kan per organisatie verschillen, maar over het algemeen denken ze conceptueel en geven ze leiding aan ontwerpers en copywriters.

Art directors zijn verantwoordelijk voor de merkstrategie, de creatieve concepten en het ondersteunende team. In kleine organisaties kan een art director ook de rol van ontwerper en copywriter op zich nemen. Het zijn meestal ervaren ontwerpers met een indrukwekkend portfolio.

Voorbeelden van creatieve campagnes

Mondo Pasta “Noodleslurper”

Mondo Pasta is een restaurantketen die gespecialiseerd is in verse, zelfgemaakte pasta’s en sauzen. In een van hun campagnes genaamd “Noodleslurper” hebben ze gebruik gemaakt van een creatieve en grappige benadering om hun product te promoten.

Om het merk van pasta onder de aandacht te brengen werd gekozen voor een opvallende uiting op de meest bezochte plek in Hamburg: de haven. Enorme stickers van gezichten werden op boten geplakt waarbij handig gebruikt werd gemaakt van een bestaand element.

Mondo Pasta / Jung von Matt

Heineken

Het wereldbekende biermerk trekt vaak de aandacht met creatieve uitingen. Hieronder tref je 2 voorbeelden aan uit de serie “Open your world”. In deze serie wordt het merk gepromoot in lokale locaties. De beelden zijn voorbeelden van herkenbare situaties die uit de context gehaald zijn.

Heineken reclamecampagne
Heineken / Taylor James
Heineken reclamecampagne
Heineken / Taylor James

Crossword Audiobooks

Deze reclamecampagne “Lips” werd gemaakt voor het merk Crossword Bookstores. Het is een goed voorbeeld van de kracht van eenvoud. Om audioboeken onder de aandacht te brengen werd gekozen voor een beeld van een opengevouwen boek die door de reflectie op lippen lijkt.

Crossword Bookstores / Ogilvy & Mather

Perrier

Perrier is een merk mineraalwater afkomstig uit een natuurlijke bron. De natuurlijke elementen komen duidelijk terug in deze visual. Doordat de fles onderdeel lijkt te zijn van het landschap komt het beeld groots en krachtig over. De luchtballonnen zijn niet alleen een metafoor voor koolzuurbubbels, maar ze staan ook symbool voor diverse kenmerken van het merk Perrier.

Perrier reclamecampagne
Perrier / Ogilvy Paris
Natural Mark / Tag.Creative
Heinz reclamecampagne
Heinz / Dima Zholobov Studio

Hoe maak je een sterke reclame campagne?

Er zijn verschillende stappen die je kunt nemen om een sterke reclamecampagne te maken:

  • Definieer je doelgroep: Bepaal wie je wilt bereiken met je campagne en wat hun behoeften en interesses zijn.
  • Stel een doel vast: Formuleer een duidelijk doel voor je campagne, zoals het vergroten van naamsbekendheid, het stimuleren van de verkoop of het genereren van leads.
  • Bedenk een creatief concept: Ontwikkel een origineel idee dat de aandacht van je doelgroep trekt en aansluit bij je doelstellingen. Zorg dat het concept aansluit bij je merkidentiteit.
  • Kies de juiste kanalen: Bepaal op welke kanalen je je campagne gaat inzetten, zoals social media, print, televisie of radio.
  • Werk samen met professionals: Huur professionals in zoals een art director, copywriter of marketingbureau om je te helpen bij het ontwikkelen en uitvoeren van je campagne.
  • Meet je resultaten: Monitor de prestaties van je campagne en meet de resultaten. Pas indien nodig je strategie aan om je doelen te bereiken.

Door deze stappen te volgen en goed te plannen, kun je een sterke en effectieve reclamecampagne ontwikkelen.