Voorkom taalvoutjes in je tekst

website drukwerk

Update: 21 april 2023

Taalfouten zijn aan de orde van de dag. Meestal is het een typefout of een spelfout. Dat overkomt iedereen weleens. In geval van veel – of grote – fouten moet je wel oppassen. Ze maken je tekst slordig en dat kan iets zeggen over de mate van professionaliteit van jouw bedrijf.

Laat iemand je tekst lezen

Als je teksten schrijft, is het mogelijk dat ze verkeerd worden begrepen door anderen. Bovendien is het vaak zo dat je eigen ogen de fouten niet meer zien na het herhaaldelijk doornemen van de tekst. Het is daarom aan te raden om iemand anders naar je tekst te laten kijken, bijvoorbeeld een tekstschrijver. Zij kunnen niet alleen eventuele taalfouten corrigeren, maar ook de tekst herschrijven om deze duidelijker en effectiever te maken. Dit kan een wezenlijk verschil maken in de kwaliteit en effectiviteit van je tekst.

Laat het even liggen

Het is een goed idee om de tekst even weg te leggen voordat je het gaat nalezen. Door het een tijdje te laten rusten, kun je later met een frisse blik naar de tekst kijken en eventuele fouten of verbeterpunten ontdekken.

Het opslaan van webteksten als concepten biedt ook de mogelijkheid om de tekst nog verder te bewerken voordat deze wordt gepubliceerd. Zo kun je ervoor zorgen dat de tekst helemaal naar wens is voordat deze online gaat.

Lees je tekst hardop voor

Het voorlezen van je tekst is een goede manier om te controleren of je zinnen goed lopen en om eventuele taalfouten op te sporen. Door de tekst hardop voor te lezen, hoor je vaak beter of een zin goed loopt of niet. Je kunt ook beter letten op de structuur van de zinnen en of er geen grammaticale fouten in staan.

Het voordeel van het hardop voorlezen is dat het je dwingt om langzamer te lezen dan wanneer je de tekst in je hoofd leest. Hierdoor kun je beter nadenken over de formulering van de zinnen en hoor je sneller wanneer er iets niet klopt. Het is ook een goede manier om te controleren of de tekst natuurlijk klinkt en of de boodschap duidelijk overkomt.

Verdiep je in de taalregels

Weet je hoe de d- en t-regels werken? Daarnaast zijn er nog veel meer taalregels en -uitzonderingen. Het kan handig zijn om een opfriscursus te volgen of een taaladviesboek te raadplegen. Er zijn ook online tools beschikbaar die je kunnen helpen bij het controleren van taalfouten in je tekst. Zorg ervoor dat je de regels begrijpt en pas ze toe in je tekst om taalfouten te voorkomen.

Hoewel je niet luchtig moet denken over tekstuele fouten, moet je er ook niet zo zwaar aan tillen dat je geen teksten meer durft te schrijven. Het is niet erg om soms een foutje te maken.

Sommige taalfouten pakken grappig uit:

Afbeeldingen: Taalvoutjes