Vouwwijzen en materialen

drukwerk

Er zijn veel verschillende vouwwijzen, materiaalsoorten en (luxe) afwerkingen. Ze bepalen de uitstraling, de opmaak en de drukkosten van de folder.

Vouwwijzen

Een folder bestaat uit één vel papier dat 1 of meerdere malen gevouwen is. Bij meerdere vellen spreken we over een brochure. Een paar populaire vouwwijzen:

folder met enkele vouw

Enkele vouw

Een folder met enkele vouw wordt één keer gevouwen in het midden en heeft 4 zijden. Er is veel ruimte voor tekst en afbeeldingen.

folder met wikkelvouw

Wikkelvouw

Een folder met wikkelvouw wordt het meest gekozen. De buitenste flappen vouw je naar binnen. Je kunt kiezen uit 6, 8, 12 en 16 zijdes.

folder met zigzagvouw

Zigzagvouw

Een folder met zigzagvouw wordt in tegengestelde richting gevouwen. Door het harmonica-effect is het geschikt om stapsgewijs een boodschap uit te leggen.

folder met piramidevouw

Piramidevouw

Dit is een variant op de zigzagvouw waarbij de pagina’s smaller worden waardoor je als het ware tabbladen kunt zien van de pagina’s.

folder met venstervouw

Venstervouw

Een folder met een venstervouw kan van links én rechts geopend worden. Dit maakt je nieuwsgierig naar de inhoud en de boodschap blijft beter hangen.

folder met kruisvouw

Kruisvouw

Kruisvouw folders zijn twee keer gevouwen, waarvan één keer kruislings. Het is te vergelijken met een kleine poster.

kinderthuiszorg-brochure
Voorbeeld van een piramidevouw

Materiaalsoorten

Een bekende keuze is tussen glanzende en matte papiersoorten. Mat is een goede keus voor een rustige uitstraling. In geval van glanzend papier komen foto’s wat beter tot uiting. In geval van natuurpapier en linnenpapier speelt de structuur van het papier ook een rol bij de uiteindelijke uitstraling.

Papierdikte

Hoe zwaarder het papier, hoe dikker en steviger het is. Normaal printpapier is meestal 80-90 gram (per m2). Voor een hoogwaardige uitstraling kun je beter kiezen voor minimaal 300 gram. Het eindresultaat oogt mooier en het papier is steviger. Dat is vooral van belang bij folders, maar ook bij visitekaartjes en kaften van brochures.

Afwerking

Een folder kan een exclusieve ‘look’ krijgen met foliedruk. Het gewenste deel van het ontwerp wordt dan met een goudkleurige of zilverkleurige afgewerkt. Het kan ook deels bedekt worden met een doorzichtige glimmende laklaag middels Spot UV. Een andere manier om een folder ontwerp beter tot uiting te laten komen is met reliëflak. Hiermee ontstaat er meer diepte waardoor je bijvoorbeeld teksten of andere delen meer kunt laten opvallen.

Er zijn ook functionele afwerkingen. Een laminering beschermt goed tegen krassen en scheuren. Dispersielak is een goede keus tegen vingervlekken.