Waarom wel of geen stockfoto’s gebruiken op je website?

website

Update: 30 september 2023

Stockfoto’s kunnen een handige oplossing zijn voor het vinden van visueel aantrekkelijke beelden voor je website. Echter, het gebruik van stockfoto’s kan ook negatieve gevolgen hebben voor je website en merk. In deze blog zal ik daarom bespreken waarom je wel of geen stockfoto’s zou moeten gebruiken op je website.

Voordelen van het gebruik van stockfoto’s:

  • Gemak: Stockfoto’s zijn gemakkelijk te vinden en te downloaden, en je kunt snel aan de slag met het maken van je website. Denk bijvoorbeeld aan Adobe Stock en Shutterstock.
  • Kosten: Stockfoto’s zijn vaak goedkoper dan het inhuren van een professionele fotograaf om foto’s op maat te maken. Er zijn zelfs gratis Stockfoto sites zoals: Unsplash en Pexels.
  • Keuze: Met stockfoto’s heb je de keuze uit een enorme database van beelden, waardoor je meer opties hebt dan bij het maken van je eigen foto’s.

Tips

Check de populariteit van een stockfoto door het aantal downloads te controleren. Een foto die vaak is gedownload, is namelijk minder uniek om te gebruiken.

Nog een handige tip: Als je Google Lens gebruikt, kun je zien wie er nog meer gebruik maakt van dezelfde stockfoto online. Als je merkt dat een directe concurrent dezelfde foto gebruikt, is het raadzaam om nog eens goed na te denken voordat je dezelfde foto gebruikt.

Nadelen van het gebruik van stockfoto’s:

  • Authenticiteit: Stockfoto’s kunnen er nep en onnatuurlijk uitzien, waardoor je merk minder echt en authentiek over kan komen. Bovendien kunnen stockfoto’s op meerdere websites gebruikt worden, wat afbreuk kan doen aan de unieke uitstraling van je merk.
  • Onbedoelde betekenis: Stockfoto’s kunnen onbedoelde betekenissen overbrengen, zoals stereotype beelden of verkeerde interpretaties van je product of dienst. Selecteer zorgvuldig welke foto’s je gebruikt en hoe ze overkomen op je doelgroep.

Webdesign trend: Waarom je beter geen stockfoto’s kunt gebruiken op je website

Momenteel ligt de focus op een persoonlijke benadering van je website. Het is daarom raadzaam om voornamelijk gebruik te maken van eigen foto’s. Hoewel het verleidelijk kan zijn om stockfoto’s te gebruiken, is het beter om deze te beperken tot bijvoorbeeld het gebruik in blogs. Het is namelijk belangrijk dat de uitstraling van je website zo persoonlijk mogelijk overkomt. Dit maakt je bedrijf betrouwbaar, serieus en echt.

Conclusie

Het gebruik van stockfoto’s op je website kan voordelen bieden zoals gemak, kostenbesparing en een grote keuze aan beelden. Echter, het kan ook negatieve gevolgen hebben voor de authenticiteit, betekenis en kwaliteit van je merk. Als je besluit om stockfoto’s te gebruiken, zorg er dan voor dat ze passen bij de uitstraling en boodschap van je merk, en vermijd stereotypering en onbedoelde betekenissen. Overweeg ook om te investeren in professionele foto’s op maat, om een unieke en authentieke uitstraling te creëren voor je merk.