Haal het beste uit je website: optimaliseer voor bezoekers en zoekmachines!

website SEO

Update: 23 april 2023

Een snelle website is tegenwoordig van groot belang. Als je website traag laadt, kunnen bezoekers snel afhaken en op zoek gaan naar een andere website.

Dit kan leiden tot een slechte gebruikerservaring en een lage waardering van je website door zoekmachines. Dit kan er weer voor zorgen dat je website minder goed gevonden wordt. Daarom is het belangrijk om aandacht te besteden aan de snelheid van je website en te zorgen dat deze optimaal presteert.

Amazon heeft aangegeven dat voor elke verbetering in laadtijd van 100ms de omzet steeg met 1%.

Bezoekers én zoekmachines waarderen snelle websites

De snelheid van een website is van cruciaal belang om bezoekers te behouden. Als een website te langzaam laadt, kan dit leiden tot een hoge bounce rate en een slechtere gebruikerservaring. Dit heeft niet alleen invloed op de bezoeker, maar ook op de waardering van zoekmachines.

Er zijn verschillende manieren om de snelheid van een website te verbeteren. Zo kunnen afbeeldingen geoptimaliseerd worden door ze bijvoorbeeld later in te laden of te comprimeren met moderne bestandsformaten zoals WebP. Ook het gebruik van vectorformaat SVG voor logo’s en illustraties kan bijdragen aan een snellere laadtijd en scherpe weergave op elk apparaat. Bovendien lenen SVG-bestanden zich goed voor eenvoudige animaties.

Door te investeren in de snelheid van je website, kun je niet alleen zorgen voor een betere gebruikerservaring, maar ook voor een hogere waardering van zoekmachines. Hierdoor vergroot je de kans dat potentiële klanten je website vinden en behoud je bestaande klanten.

Je website optimaliseren, wat kun je doen?:

  • Om je website te optimaliseren, is het aan te raden om gebruik te maken van cache-oplossingen, zoals het activeren van browser caching.
  • Optimaliseer de laadtijd van je website door afbeeldingen later in te laden wanneer ze niet direct zichtbaar zijn voor de gebruiker, bijvoorbeeld met behulp van lazy loading technologie
  • Maak gebruik van moderne beeldcompressietechnieken zoals WebP en SVG om de laadtijden van afbeeldingen op je website te verkorten.
  • Minimaliseer CSS en JS code door middel van minify om de laadtijd van de website te versnellen.
  • Om je website zo snel mogelijk te maken, is het belangrijk om zo min mogelijk code in te laden en de focus te leggen op content die direct zichtbaar is zonder te scrollen. All-in-one templates laden vaak onnodige code in die je niet gebruikt op je website, wat de laadtijd vertraagt. Zorg er daarom voor dat je alleen de benodigde code en functionaliteit gebruikt om de website te laten werken en niet meer. Dit kan bijdragen aan een snellere laadtijd en een betere gebruikerservaring voor je bezoekers.
  • Controleer de snelheid van je hosting en website met tools zoals Google Pagespeed Insights om de prestaties te verbeteren.
  • Minimaliseer het gebruik van plugins en controleer of het beheersysteem ingebouwde functionaliteit biedt die het gebruik van plugins overbodig maakt. Ingebouwde functionaliteit is meestal sneller en beter ondersteund. WordPress biedt bijvoorbeeld een ingebouwde pagebuilder

Meten is weten

Google PageSpeed Insights

Google PageSpeed Insights beoordeelt de prestatiescores van een website op desktop en mobiele apparaten. Daarnaast biedt het een lijst met verbeterpunten die ontwikkelaars kunnen gebruiken om de website te optimaliseren. Het is van groot belang om snelle en toegankelijke websites te hebben, omdat dit door zoekmachines en bezoekers wordt gewaardeerd en kan bijdragen aan een betere gebruikerservaring.

Heb je hulp nodig om je website goed te laten presteren?