Je website optimaliseren voor bezoekers en zoekmachines

website SEO

Update: 7 januari 2023

Het belang van een snelle website is steeds groter geworden. Bezoekers kunnen snel afhaken als de website niet snel laadt. Zoekmachines kunnen je website daardoor een slechte waardering geven waardoor je mogelijk minder goed gevonden wordt.

Amazon heeft aangegeven dat voor elke verbetering in laadtijd van 100ms de omzet steeg met 1%.

Bezoekers én zoekmachines waarderen snelle websites

De snelheid van een website kan vaak enorm verbeterd worden. Afbeeldingen die niet direct zichtbaar hoeven te zijn, kunnen bijvoorbeeld later ingeladen worden. Afbeeldingen kunnen ook goed gecomprimeerd worden. Hiervoor zijn moderne bestandsformaten zoals WebP. Voor logo’s en illustraties is tegenwoordig het vectorformaat SVG zeer geschikt. De bestandsgrootte hiervan is meestal erg klein én ze worden op elk apparaat scherp getoond. Daarnaast lenen ze zich ook goed voor eenvoudige animaties.

Je website optimaliseren, wat kun je doen?:

  • Gebruik cache oplossingen, zoals browser caching.
  • Laad afbeeldingen later in als ze niet direct getoond hoeven te hoeven (Lazy loading)
  • Gebruik moderne compressie technieken voor afbeeldingen, zoals WebP en SVG.
  • Minimaliseer de CSS en JS code (minify) om de opbouw van de website te versnellen.
  • Laad zo weinig mogelijk code in en leg de focus op content boven de vouw. Vooral bij all-in-one templates komt het vaak voor dat alles wordt ingeladen terwijl je maar een klein deel van de mogelijkheden daadwerkelijk gebruikt op je website.
  • Test de snelheid van je hosting omgeving en website met bijvoorbeeld Google Pagespeed Insights.
  • Gebruik zo weinig mogelijk plugins en controleer of je beheersysteem ingebouwde functionaliteit heeft die het gebruik van plugins overbodig maakt. Ingebouwde functionaliteit is doorgaans sneller en het wordt beter ondersteund. Denk bijvoorbeeld aan de ingebouwde pagebuilder van WordPress.

Meten is weten

Google PageSpeed Insights

Met Google PageSpeed Insights kun je de desktop en mobiele prestatie-scores zien van een website. Er worden verbeterpunten opgesomd waar een ontwikkelaar mee uit de voeten kan. Zoekmachines en bezoekers waarderen namelijk snelle en toegankelijke websites.

Heb je hulp nodig om je website goed te laten presteren?