Wel of geen video intro op je homepage?

website SEO

Update: 13 januari 2023

Bewegende beelden prikkelen je oerbrein waardoor je wordt gestimuleerd om te blijven kijken. Je wilt een verhaal vertellen op je website en je denkt meteen aan een bedrijfsvideo. Dat kan een goede zet zijn. Toch zijn er kanttekeningen bij te plaatsen. En er zijn andere opties.

Een video gebruiken om je verhaal te vertellen

Videobestanden zijn relatief grote bestanden waardoor het laden langer duurt, ondanks moderne bestandsformaten zoals MP4. Het is belangrijk dat een website snel geladen wordt omdat bezoekers anders snel kunnen afhaken. De internetverbindingen zijn doorgaans in Nederland wel snel, maar veel websites draaien op gedeelde hosting servers die met vlagen best wel traag kunnen zijn. Daarnaast zijn (gedeelde) wifi en mobiele verbindingen niet altijd stabiel en snel. 

Het advies is om een video kort en bondig te houden en deze goed te comprimeren. Het is ook mogelijk om verschillende versies in te laden voor verschillende apparaten, denk aan een afwijkende resolutie en/of bitrate. Een telefoon hoeft namelijk niet een Full HD versie van een video in te laden. Een bijkomend voordeel is dat het voor de telefoon eenvoudiger is om de video af te spelen. De video hoeft dan niet enorm verkleind te worden om het passend te maken voor het scherm. Dat scheelt rekenkracht en daarmee voorkom je haperingen tijdens het bekijken en scrollen van een website.

HTML5

Voor bovenstaande oplossing heb je geen extra video player nodig. Moderne browsers ondersteunen HTML5 waarmee het mogelijk is om eenvoudig en goed video’s af te spelen. Als je voor mobiele apparaten een andere versie wilt inladen van je video dan heb je doorgaans wel meerdere versies nodig van je video. Je kunt met Javascript onderscheid maken tussen mobiele en desktop gebruikers. Voor mobiele gebruikers kun je een video laden met een lagere resolutie en eventueel ook een afwijkende beeldverhouding, zoals verticaal (bijvoorbeeld 4:5) of vierkant (1:1). Voor de desktop versie kies je doorgaans voor een brede Full HD versie (16:9).

Streamen

Het is ook mogelijk om een video te streamen zodat het afgespeeld kan worden tijdens het downloaden, in plaats van ná het downloaden. Daardoor kan een video eerder afgespeeld worden. Ook kan een afwijkende resolutie en ‘bitrate’ gehanteerd worden zonder dat je daarvoor verschillende bestanden nodig hebt. Voor deze functionaliteit worden wel extra scripts ingeladen ten opzichte van bovenstaande HTML5 oplossing. 

Vaak worden video’s van een streamingdienst in de website ingevoegd. De video’s staan dan niet op je eigen website. Dit zijn doorgaans snelle servers. Er gaan echter wisselende verhalen over de gevolgen van het zogenaamd ‘embedden’ van video’s op je site met betrekking tot SEO. De twijfel hierover ontstaat doordat je met interessante externe content die externe locatie interessanter maakt dan je eigen website. Van oudsher wil Google graag unieke content zien op je eigen website.

Motiongraphic

Een motiongraphic is doorgaans een korte video die zich herhaalt. Dit kan van origine een afbeelding zijn waarbij een onderdeel geanimeerd is. Het voordeel hiervan is dat het bestandsformaat relatief klein is. Het is echter niet de logische keuze voor het vertellen van een verhaal. Het kan wel gebruikt worden om 1 boodschap te benadrukken. Het kan ook ingezet worden als eye-catcher.

Andere opties om je verhaal te vertellen

Ook met afbeeldingen kun je bezoekers prikkelen, denk bijvoorbeeld aan:

  • Geanimeerde afbeeldingen en illustraties
  • Een content slider die automatisch afspeelt
  • Afbeeldingen die op gewenste momenten in beeld springen terwijl je scrolt.

Parallax effect

Een lange termijn trend is het ‘parallax effect’ waarbij afbeeldingen gelaagd afzonderlijk bewegen naar aanleiding van scrol bewegingen. Dit effect leent zich ook goed voor het vertellen van een verhaal terwijl je door een pagina scrolt.

De afwegingen die je moet maken

De actualiteit van je website

Zowel gebruikers als zoekmachines zien graag regelmatig nieuwe content op de website. Dat hoeft niet betrekking te hebben op de hele pagina of de hele website, maar wel op delen van de site. Als je het belangrijk vindt om het bovengedeelte van de site, de ‘header’ genoemd, regelmatig te vernieuwen dan kan het wel lastig zijn om regelmatig nieuwe en goede video’s te plaatsen. Er zijn voldoende specialisten om je daarbij te helpen. Het is doorgaans wel een langer traject dan bij foto’s. Dat neemt niet weg dat voor het gebruik van foto’s ook het inschakelen van fotografen raadzaam is. Je kunt eventueel overwegen om video’s en foto’s af te wisselen op je site, bijvoorbeeld door middel van een content slider die beide formaten ondersteunt.

Beheren van je content

Het maken van nieuwe video’s, of het aanpassen daarvan, is vaak lastiger en tijdrovender dan het beheren van een pagina met teksten en bewegende elementen. Dit laatste is meestal zelf goed te doen met een moderne website en beheersysteem. Echter, als je complexe html animaties gebruikt op je site dan heb je waarschijnlijk wel een website ontwikkelaar nodig voor aanpassingen.

Zoekmachinevriendelijkheid | SEO

Als je video’s gebruikt dan is het belangrijk om alsnog belangrijke informatie tekstueel te vermelden op de pagina. Een video moet je niet gebruiken ter vervanging van content op je site. Een video kan een negatieve impact hebben op de snelheid van je website vanwege de bestandsgrootte. Ook zou ik terughoudend zijn met het ‘embedden’ van video’s vanwege onduidelijkheden over de SEO gevolgen. Deze gevolgen zijn minder aan de orde als de video niet bovenaan de homepage staat maar lager op de pagina (‘onder de vouw’) of op een vervolgpagina zoals de Over Ons-pagina.

Conclusie

Als een video goed is uitgevoerd en voldoet aan de criteria van een snelle website, dan is het een interessante optie als intro, anders zou ik het elders op de site plaatsen. Het budget en de beheermogelijkheden zijn wellicht doorslaggevend in je afweging om überhaupt een bedrijfsvideo te laten maken. Video intro’s zijn in ieder geval geen must voor een moderne en dynamische website dus voel je niet verplicht om deze trend te volgen. Ik zou er wel voor zorgen dat je website ‘leeft’ door middel van de andere opties.